6 december 2011

Isberget är påkört och vi väntar... på vadå?


Klimatkonferensen är i full gång i Durban (Sydafrika) och jag följer några (via Twitter) som är på plats. Det finns så mycket att säga om klimatfrågan att jag knappt orkar formulera orden men några ska jag nog kunna få fram.

Personligen så kan jag inte förstå hur man kan påstå att vårt ökande av fossila bränsle inte påverkar klimatet. Visst har klimatet alltid ändrats men om de med sunt förnuft funderar en vända till och tänker på det som hänt de senaste åren så nog sjutton börjar det bli svårt att hitta förklaringar. Det är ju mer av allt. Mer regn på vissa håll, mer torka på vissa håll, fler och värre orkaner och och så där kan vi hålla på.

Jag är inte någon större fantast av kvällstidningar men fick tips på en bra reflektion i Expressen om just klimatförändringarna. Den drar paralleller till när Titanic sjönk. Om hur de längst ner drabbas och de överst inte riktigt fattar någonting förrän de sitter i livbåtarna...(om ens då)

Läs artikeln här...

Min fråga är vems ansvaret är att få folk att förstå? Forskarna kan ju inte mer än lämna sina rapporter.
Visst har politikerna ett ansvar för de stora frågorna. Genom lagar, avtal och bindande internationella avtal kan de tvinga de motvilliga länder/företag att ta ansvar.

Men vad händer om politikerna inte kan eller vill? Ja, till sist är det upp till dig och mig. För är det något vi sett det senaste året så är att det att när vi är många som går ihop så förändrar vi världen...MYCKET! Det gäller oavsett om man i ett land vill störta en diktator eller om man vill uppmärksamma hur absurd den finansiella marknaden/handeln är. Går vi tillsammans så gör vi skillnad! På riktigt! För är det något makthavare lyssnar på så är det väljarna. Det känns kanske inte alltid så men när det närmar sig val så visst ser vi utspel som ska locka väljare. Makthavare vill behålla sin makt och om vi ställer krav så är de i många fall så förälskade i sin maktposition att de nog kan tänka sig att göra som väljarna säger.

Det sägs att "Ingen kan göra allt men alla kan göra något". Det stämmer, särskilt när "alla" vill nå samma sak.

Om du nu inte orkar att tänka på hur eländigt det faktiskt är i världen. släck lampan efter dig, panta burkar/flaskor och skänk en slant... Det finns många bra tips men här kan du för priset av en latte och kaka (50 kr) ge 5 000 personer rent vatten... Plötsligt så fastnar den där latten i halsen...Hjälp Läkare utan gränser att plåstra om en sjuk värld


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar